Maagportier

De maagportier

Werking van de maagportier

Onderaan de maag houdt de maagportier de maag open of dicht.

 

De werking van de maagportier wordt door de pH geregeld. De zure voedselbrij (met dus een lage pH) verlaat de maag en komt in de twaalfvingerige darm terecht. Hierdoor daalt de pH in de twaalfvingerige darm. Daardoor gaat de maagportier dicht. 

De spijsverteringssappen afkomstig van de alvleesklier en de enzymproducerende darmwandcellen, zijn basisch. Wanneer deze sappen aan de voedselbrij in de twaalfvingerige darm worden toegevoegd, stijgt de pH. Daardoor gaat de maagportier weer open.

Daardoor komt er weer een zure voedselbrij in de twaalfvingerige darm, waardoor de pH daar weer daalt en de maagportier weer dicht gaat. Enzovoort…

 

De pH in de maag is door de afgifte van HCl erg laag. De zure omgeving is optimaal voor pepsine, het enzym dat in de maag een begin maakt met de afbraak van eiwitten.