Diabetes

Diabetes

Diabetes type 1 en 2

Diabetes, of ook wel suikerziekte genoemd, komt veel voor onder Nederlanders. Er zijn twee typen diabetes; diabetes type 1 en type 2. De meeste mensen hebben diabetes type 2. Bij diabetes wordt de hoeveelheid glucose in het bloed (= bloedsuikerspiegel) niet goed binnen de normwaarden gehouden. Voor uitleg hoe in een gezonde situatie de bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd; klik hier.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het eigen afweersysteem (T-cel) valt de cellen die insuline maken aan. Deze cellen bevinden zich in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Patiënten met diabetes type 1 kunnen daardoor geen (of minder) insuline maken. Ze moeten daarom insuline als medicijn krijgen. Omdat insuline een eiwithormoon is, werkt het niet als je het als pil doorslikt (oraal gebruik). De enzymen in de maag breken eiwitten af en dus ook de insuline. Daarom wordt insuline ingespoten (en omzeilt zo het spijsverteringsstelsel). Wanneer er te weinig of geen insuline wordt afgegeven aan het bloed wordt er te weinig glucose opgenomen door de cellen. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog.

Bron (deels): smart.servier.com (bewerkt)

Bijdiabetes type 2reageren de insuline receptoren niet (meer) op insuline. Het lichaam kan dus wel insuline maken, maar doordat de insulinereceptoren ongevoelig zijn voor de insuline, nemen de cellen te weinig glucose op uit het bloed. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog.

Patiënten met diabetes type 2 hebben baat bij voldoende lichaamsbeweging. Daardoor nemen de cellen beter glucose op. Ook wordt hen geadviseerd om gezond te eten en op het gewicht te letten. Diabetes type 2 wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Erfelijkheid kan echter ook een oorzaak zijn van diabetes type 2.

Parts of the figures were drawn by using pictures from Servier Medical Art. Servier Medical Art by Servier is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/).