Atherosclerose

Atherosclerose - slagaderverkalking

Het ontstaan van atherosclerose

Een gezonde slagader heeft een gladde binnenwand en is elastisch. Daardoor kan het goed mee veren met de wisseling van de bloeddruk, als gevolg van de pompwerking van het hart.

Door een te hoge bloeddruk, diabetes, of door giftige stoffen (roken), enz. kan de binnenwand van het bloedvat beschadigen.

Het bloed vervoert cholesterol. Cholesterol is een vetachtige stof. Het lichaam gebruikt cholesterol om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol (LDL) kan  echter vast plakken  aan de beschadigingen aan de binnenkant van een bloedvat. Dit lokt een ontstekingsreactie uit; macrofagen treden de bloedvatwand binnen en nemen het cholesterol in zich op. Daardoor veranderen ze in schuimcellen. Er is een plaque ontstaan. Als deze schuimcellen kalk in zich opnemen, verhardt de bloedvatwand. Hierdoor stijgt de bloeddruk, omdat de elasticiteit afneemt.

De plaque kan openbarsten en de bloedplaatjes klonteren hieraan. Daardoor slibt het bloedvat verder dicht. Ook kan het gebeuren dat dit stolseltje losschiet, wat een trombose veroorzaakt.

Een losgeschoten stolseltje kan grote gevolgen hebben. Omdat dit stolseltje met de bloedbaan mee vervoerd wordt, kan het in een nauwer slagadertje vast komen te zitten.

Gevolgen van atherosclerose

Als het stolseltje vast komt te zitten in de kransslagaders, ontstaan een hartinfarct.

Komt het stolseltje vast te zitten in de hersenhaarvaten, dan ontstaat een herseninfarct.

Gebeurt het in de bloedvaten van de longen, dan spreken we over een longembolie.

Het voorkomen (preventie) van atherosclerose

Een gezonde leefstijl werkt preventief op het ontstaan van atherosclerose:

  • voldoende beweging;
  • gezonde voeding;
  • genoeg ontspanning.
Behandeling van atherosclerose

Door het inbrengen van een klein ballonnetje kan het bloedvat wijder gemaakt worden. Dit wordt dotteren genoemd. Soms wordt daarna een stent geplaatst om het bloedvat open te houden.