DNA profielen

DNA analyse

Forensisch onderzoek

Voor onderzoek naar strafzaken kunnen DNA profielen van de verdachten vergeleken worden met het DNA profiel van het plaats delict. Voor een volledig DNA profiel worden tenminste 10 onafhankelijke loci in kaart gebracht. In de afbeelding zie je twee chromosomenparen met daarop 2 loci.

Verwantschapsonderzoek

DNA profielen kunnen ook worden ingezet om te onderzoeken wie van wie familie is. Door dergelijke DNA-analyses kan men verwantschap vaststellen.

Door DNA-analyse kan ook de mate (graad) van verwantschap van soorten worden vastgesteld. 

Beide ouders geven het helft van hun DNA aan hun kind. Het DNA profiel van een kind is samengesteld uit de DNA profielen van de ouders. 

Gelelektroforese is een techniek waarmee DNA profielen zichtbaar gemaakt kunnen worden. Overeenkomsten en verschillen in het bandenpatroon geeft informatie over de verwantschap of kan als identificatie worden gebruikt.

Voor een DNA profiel wordt het niet-coderende deel van het DNA onderzocht. In dit niet-coderende deel zitten vaak zich herhalende stukjes (repeats). DNA-analyse-apparatuur kan door middel van ‘piekjes’ weergeven uit hoeveel herhalingen deze stukjes bestaan.

Deze repeats verschillen van persoon tot persoon. Een volledig DNA profiel verschaft de informatie van 10 loci (=plekken) met het aantal repeats. Zo wordt een uniek patroon blootgesteld. De kans dat twee verschillende personen hetzelfde DNA profiel hebben, is verwaarloosbaar klein.