Klassieke biotechnologie
Klassieke biotechnologie
Het gebruik van micro-organismen
Een organisme is een levend wezen. Organismen bestaan uit één of meerdere cellen.
Organismen vertonen levenskenmerken:
- Ademhalen
- Voortplanting
- Beweging
- Stofwisseling
- Uitscheiding
- Groei en ontwikkeling
- Reageren op prikkels
In de biotechnologie wordt gebruik gemaakt van het metabolisme (stofwisseling) van de micro-organismen (zoals bacteriën en schimmels).
Klassieke biotechnologie het gebruik van micro-organismen (bacteriën en/of schimmels) bij het maken van voedsel, medicijnen en stoffen. Klassieke biotechnologie wordt al van oudsher toegepast.
Gistcellen (schimmels) produceren alcohol en koolstofdioxide (CO2). De alcohol wordt o.a. gebruikt bij de bereiding van alcoholische dranken zoals bier. CO2 wordt gebruikt om deeg te laten rijzen. CO2 is een gas dat veel volume aan het deeg geeft. De gistcellen worden aan het deeg toegevoegd en vervolgens wordt het deeg warm weggezet. Deze warmte zorgt ervoor dat de enzymen in de gistcellen hun werk goed kunnen doen en de suikers omzetten in alcohol en koolstofdioxide. Bij het bakken verdampt de alcohol.
Gistcellen leven onder anaerobe omstandigheden (wat het geval is bij de bereiding van alcoholhoudende drank en in deeg). Dit metabolische proces wordt alcoholgisting genoemd. De gistcellen halen zo energie uit de suikers (bij bier komen die suikers uit tarwe).
glucose -> alcohol + koolstofdioxide + energie (ATP).
Melkzuurbacteriën leven ook anaeroob. Zij zetten melksuiker (lactose) of glucose om in melkzuur, waarbij energie (ATP) vrijkomt. Melkzuur laat de pH dalen, wat de zure smaak van yoghurt en zuurkool veroorzaakt.
lactose/glucose -> melkzuur + energie (ATP).
Via de tabbladen kom je bij de informatie over dit onderwerp m.b.t. het havo examen biologie.
M2.3.10 – Assimilatie en dissimilatie
Je kunt in een context beschrijven hoe in de biotechnologie gebruikgemaakt wordt van het metabolisme van micro-organismen.
- Biotechnologie = de technologische toepassing van biologische kennis
- Metabolisme = stofwisseling; het omzetten van stoffen in een organisme
- Klassieke biotechnologie = het gebruik van micro-organismen bij het maken van voedsel, medicijnen en stoffen
- Micro-organisme = een organisme dat je niet met je blote oog kunt zien, zoals een bacterie of een schimmel
Binas –