Ongeslachtelijke voortplanting

Ongeslachtelijke voortplanting

Hetzelfde DNA

Bij ongeslachtelijke voortplanting wordt hetzelfde DNA doorgegeven aan het nageslacht. De enige manier waarop er dan meer genetische variatie kan ontstaan is door middel van mutaties. Voor meer uitleg over mutatie, klik hier.

In een laboratorium kunnen onderzoekers cellen vermeerderen. Op een kunstmatige wijze worden via ongeslachtelijke voortplanting, identieke genetische identieke kopieën (= met hetzelfde DNA) van een organisme geproduceerd. Dit wordt klonen genoemd.

Bij ongeslachtelijke voortplanting worden er als het ware kopietjes gemaakt. De nakomelingen zijn dan ook exact hetzelfde als de ouder. Alleen de omgevingsfactoren (het milieu) kunnen voor verschillen zorgen.

Mitose

Ongeslachtelijke voortplanting vindt plaats door een gewone celdeling. Deze gewone celdeling wordt de mitose genoemd. Mitose vindt ook plaats om groei en herstel van cellen en weefsels te bewerkstelligen, maar dus ook voor de ongeslachtelijke celdeling.

Voor meer uitleg over de mitose, klik hier…

Soorten met ongeslachtelijke voortplanting

Een aantal planten-, dieren- en schimmelsoorten plant zich ongeslachtelijk voort. Alle bacteriesoorten planten zich ongeslachtelijk voort. Ongeslachtelijke voortplanting is één van de kenmerken van bacteriën.